Elsa

VÅGA STÅ UPP FÖR TJEJER

Det är väl knappast någon som har missat hela hysterin angående våldtäktskulturen som har blivit en stor snackis på sociala medier den senaste veckan. Det hela började när nyheten om att en våldtäkt skett under Zara Larssons spelning på Bråvalla under torsdagskvällen och sedan dess har åsikter, hat och påhopp kastats fram och tillbaka. Nu tänkte jag lägga in mitt ord i allt det här.

 

Jag har varit på Bråvalla alla år. Jag har både vittnat och varit med om tafsande, busvisslingar och andra obehagligheter som har gjort mig och mina tjejkompisar rädda. Jag har också tänkt till en extra gång: Kan jag verkligen ha kjol? Dom här shortsen är skitsnygga, men är de inte för korta? Jag har också varit skitskraj för att jag ska tappa bort mina vänner och bli ensam, eller att någon av mina kompisar ska behöva vara det. Detta år är ändå det året som jag har märkt av det som minst, men det kan också bero på att jag nästan ständigt var omringad av mitt stora kompisgäng där majoriteten är killar. Jag var ensam en enda gång under alla dessa dagar och då sökte jag mig till Nattskiftet. Nattskiftet bestod av ett gäng volontärer som vandrade runt på området för att skapa trygghet. Jag och en av nattvandrarna pratade om hur sorgligt det är att tjejer är så pass utsatta men samtidigt hur viktigt deras jobb under festivalen är. Jag poängterade hur bra det var att de frivilligt var ute och hade koll och på så sätt bidrog till en ökad trygghet. Innan jag skulle gå såg hon till att jag hade kontakt med någon som jag kunde möta upp.

 

Något som gör mig så oerhört irriterad är de killar som gör sig till offer på grund av generaliseringen. De som påstår att det inte kan bli ett jämställt samhälle eftersom vi kvinnor hatar på oskyldiga män. Låt oss börja med att det inte är ett hat riktat mot en specifik individ av det manliga könet, utan männen som grupp (detta verkar vara VÄLDIGT svårt för vissa människor att förstå). Män som mördar, våldtar, tafsar, misshandlar BÅDE kvinnor och män men där majoriteten av alla offer är kvinnor. Män som får oss kvinnor att känna oss ynkliga, som att vi måste anpassa oss utefter dem endast för att vi tillhör gruppen kvinnor. Är det så konstigt att ett hat uppstår? Tur nog finns det killar som faktiskt förstår den sits vi kvinnor sitter i och stöttar istället för att ta på sig offerkoftan. 

 

Många arister och band som spelade dagarna efter torsdagen tog under sina spelningar tillfället i akt och pratade om hur fel det är att vissa män tar sig friheten till kvinnors kroppar, samt sände kärlek till tjejen som blivit utsatt under Zaras spelning. Här snackar vi att nyttja sitt kändisskap fullt ut. Ni kanske även såg att bandet Mumford and Sons väljer att bojkotta Bråvallafestivalen fram till dess att de ser konkreta förbättringar vad det gäller säkerheten. Debatterna som har uppstått är så oerhört viktiga för att de sprider kunskap. Kunskap om varför feminism behövs, så att vi kan ta ett steg närmare jämställdheten till nästa generation. Jag tror dock att det krävs mer än orden som skrivs över Internet. Det är så viktigt att från start lära pojkar att kränka kvinnor är fel istället för att uppfostra tjejer till att vara försiktiga. Fler resurser för att motverka att övergreppen sker från första början. Det ska inte få ske mitt i ett folkhav

 

Och till er tjejer som har blivit utsatta för något som helst som är utan er vilja, våga anmäl. Låt er inte tystas ner av männen. Ni om några kan vara förebilder för andra tjejer. Låt dig aldrig aldrig aldrig tryckas ner av en man. Låt dem inte komma undan. Tillsammans är vi starka.  

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas